Theofils historia

Theofils grundades 1922 och har varit i beslagsbranschen i över 90 år. Nedan följer en kort historia över året som gått, där det hela började med en cykel...

Företaget startar 1922
Det har passerat en hel livstid sedan 1922 då Theofil Carlsson startade företaget med samma namn och vågade gå sin egen väg. Eller snarare cyklade sig fram. Han polletterade sina beslag och skruvar med tåget till Tibro. Han satte sig sedan på nästa tåg från Jönköping. Med sig hade han sin stora och tunga cykel.

I Tibro trampade han runt på cykeln till alla möbeltillverkare och sålde sina beslag och skruvar. Och i takt med att åren gick och företaget växte, ökade antalet cyklar. Schasar på paketcyklar trampade i skytteltrafik ner till järnvägsstationen i Jönköping.

Arvet från Theofil
Under sin tid vid styret gjorde Theofil Carlsson sig känd som ”en hedersman”, som var noga med att leverera i tid och gjorde allt han kunde för att göra kunderna nöjda. Idag är cykeln sedan länge pensionerad, men hans filosofi är ständigt närvarande i dagens företag. Cyklar har blivit till lastbilar och lådan på cykeln har förvandlats till ett lager med över 9100 lagerförda produkter. Lådans varuprover har blivit en stor och omtyckt katalog. En säljare har blivit fyra yrkesbutiker och en utvecklad e-handel. Enkla handverktyg har blivit elverktyg från världsledande leverantörer.

Ett fåtal beslag och skruvar har utvecklats till några av Sveriges största och mest spännande butiksutställningar av elverktyg, kökssystem och skjutdörrsbeslag. Snart nittio stolta år inom snickeribranschen har stärkt vår vilja att fortsätta utvecklingen av Theofils. Här kan du alltid förvänta dig mer. Då som nu – och i framtiden.

1922
Theofil Carlsson startar grossistverksamhet av beslag och skruv mm. Han polletterar sina produkter med tåg till bl a Tibro. Theofil levererar alla produkter med cykel.

1939–1945
Andra världskriget råder och Theofil håller allt hårdare i sitt cykelstyre eftersom bensin mm är kraftigt ransonerad.

1959
Theofil säljer verksamheten efter 37 år till Gustav Carlsson och Einar Hedman.

1973
Einar Hedman lämnar över sin del av företaget till Gustav Carlsson och dennes söner Björn och Ulf. Theofils expanderar och en fastighet med kontor och lager byggs i Jönköping.

1976
Gustav Carlsson går bort och bröderna Björn och Ulf är ensamma ägare av Theofils.

1980–1985
Theofils öppnar sin första lagerbutik i Jönköping. Under 1985 växer verksamheten och Vättern Industrier går in som ägare och har 25% av företaget.

1995
Vättern Industrier köper resterande 75% av Theofils. Bröderna Björn och Ulf är dock kvar i företaget. Under 90-talet är påspack till möbelindustrin och till IKEAs underleverantörer en viktig del av Theofils.

1997
Theofils öppnar yrkesbutik i Stockholm, södra Hammarbyhamnen.

2001
Fastigheten i Jönköpings byggs ut till yrkesbutik med utställningar och mötesrum

2002
Den populära Theofilskatalogen lanseras på Internet.

2003
Stockholmsbutiken flyttar tvärs över gatan och får dubbelt så stor butiksyta.

2004
E-handel för hela sortimentet lanseras på www.theofils.se

2005
Vi övertar Maskinboden AB som har försäljning i Malmö och Göteborg. I sortimentet ingår snickerimaskiner från Felder och Hammer som är Europas ledande tillverkare av snickerimaskiner för proffs, hantverkare och även hobbyfolket.

2006
I Malmö flyttar vi in i nya lokaler på Lundavägen 62. Sortimentet utvidgas och nu finns också beslag på lager. Här finns nu en av södra Sveriges finaste utställningar på handmaskiner och snickerimaskiner tillsammans med ett komplett sortiment av beslag och förnödenheter för trä, möbel- och snickeriindustrin.

2007
Vi öppnar ny proffsbutik och utställning i Sisjön, Göteborg. Butiken har ett komplett sortiment av såväl träbearbetningsmaskiner som beslag för möbel- och köks-tillverkare, byggindustrin samt inredningssnickerier.

2010
Theofils slutar att sälja snickerimaskiner och fokuserar verksamheten på bl a elverktyg, beslag och förnödenheter. Under året byggs en helt ny lagerbyggnad för att säkerställa fortsatt hög leveranssäkerhet. I det nya lagret finns nu fyra lagerhissar som har en kapacitet på 160 ton.

2011
Malmö och Stockholm får nya butikslokaler med inspirerande utställningar. Stockholmsbutiken finns nu på Ostmästargränd 6 i Årsta och i Malmö finns vi i Fosie på Stenyxegatan 21. Theofils fortsätter att utveckla sortimentet för snickare och företag med exceptionellt höga krav.

2012
Företaget fyller 90 år och det firades med buller och brak. Nu fortsätter vi vår resa i samma anda som alltid och vi garanterar att du alltid kan förvänta dig mer i framtiden.

2014
Butiken i Sisjön Göteborg läggs ner.

2015
Theofils siktar framåt och investerar i nytt affärssystem. Ett stort och viktigt projekt som kommer gynna både företaget och kunderna.

2016
Theofils går samman med JE Beslag och bildar Theofils Group som ägs av Vättern Industrier och JE Group. Här kan du läsa mer om sammanslagningen

2017
I juni 2017 lämnar Theofils Herencokoncernen efter över 20 år. Delägaren JE Group köper upp samtliga aktier i bolaget. I samband med ägarbytet sker även en VD-förändring där ledarskapet nu tas över av Thomas Nilsson som också blir delägare. Vi renodlar också vårt företagsnamn och heter numera bara Theofils AB istället för som tidigare Theofil Carlsson AB.

2018 
Theofils flyttar till egna lokaler vid område Hedenstorp i Jönköping. Ny adress Mogölsvägen 26. Läs mer om flytten här.