2017-06-01

Köpa gångjärn till köksluckor? Lär dig skillnaden mellan heltäckande, halvtäckande och innanförliggande gångjärn!

Hos Theofils kan du köpa kvalitetsgångjärn från Blum. Gångjärnen finns i flera varianter med eller utan dämpning, så kallad mjukstängning. För att göra det enklare för dig som kund att beställa ska vi förklara skillnaden mellan heltäckande, halvtäckande och innanförliggande gångjärn samt ge andra smarta tips att tänka på.

När man ska köpa gångjärn till en lucka finns det flera saker att tänka på. Det första du måste veta är om du vill att luckan ska vara innanförliggande, d.v.s placeras innanför stommen, eller om luckan ska täcka stommen vilket är det vanligaste förfarandet. Ett annat alternativ är att luckan ska täcka stommen till hälften och då är det halvtäckande gångjärn man ska köpa. Gångjärnen finns med olika öppningsvinklar beroende på hur mycket du vill kunna öppna luckan. Det vanligaste är 110° som finns med integrerad dämpning. Gångjärnen finns med olika monteringsmöjligheter som kallas skruvning, Expando och Inserta. Inserta är en smidig variant som snäpps fast utan att behöva skruva. Expando-varianten har förmonterade specialskruvar och expandertappar.

Olika BLUM-gångjärn

Förutom att köpa själva gångjärnet så måste du alltid köpa monteringsplattor som monteras i stommen. Monteringsplattorna finns även de, med olika monteringsmöjligheter. Vi vill tipsa om en smart monteringsplatta som passar bra när skruvningen måste göras långt ut på stomsidan till exempel vid renovering av äldre skåp. Andra smarta tillbehör till luckor är bland annat TIP-ON öppningsfunktion för handtagslösa luckor där du öppnar luckan med ett tryck. Har du däremot tänkt att ha handtag vill vi tipsa om att vi nu har utökat vårt sortiment med flera snygga designhandtag. Om du har innanförliggande luckor med dolda gångjärn men vill få till den klassiska och eleganta designen på luckan, så rekommenderar vi att komplettera med gångjärnsdekorer.

Heltäckande eller innanförliggande lucka

Få hjälp med planeringen att hitta rätt gångjärn och monteringsplatta:
https://E-services.blum.com – via gäst inlogg går det snabbt och smidigt!